Joomla Hızlandırma İpuçları
Hızlandırma ipuçlarını uygulamadan önce sitenize hız testi uygulayın. Web Page Test ve Pingdom gibi araçlarla sitenizin hızını test edebilir, yavaşlığın nereden kaynaklandığını görebilirsiniz. Eğer sayfanızın yüklenmesi uzun sürüyorsa, içeriğiniz ne kadar mükemmel olursa olsun ziyaretçilerinizi kaybedersiniz.
Joomla sitenizin performansını Joomla'nın dahili araçlarıyla ve çeşitli eklentilerle hızlandırabilirsiniz.
1) Önbellekleme
Joomla, dahili bir önbellekleme sistemine sahiptir. Önbellek ile sitenizin performansını arttırabilirsiniz. Ziyaretçiler, herhangi bir sayfayı görüntülemek istediğinde Joomla bu isteği cevaplamak için bazı işlemler yürütür. Sayfanın görüntülenmesi için gerekli kaynakları veri tabanından alır. Görüntülenmek istenen sayfa ile bağlantılı eklentiler, temalar ve dosyalar da ziyaretçiye ulaşmadan önce işlemlerden geçer. Bütün bu süreç sayfa yüklenme süresini uzatır. Fakat, önbellekleme aktif olursa bu işlemler sadece sayfa ilk defa görüntülendiği zaman gerçekleşir. Farklı ziyaretçiler sayfayı görüntülemek istediğinde, ziyaretçilere daha önceden işlenmiş ve önbelleğe atılmış olan sayfa iletilir, bu da sayfa görüntüleme süresini kısaltır.
Joomla'da önbelleklemeyi açmak için:
- System sekmesinden "Global Configuration"ı seçin.
- Global Configuration'ın alt kısmında bulunan "System" bağlantısına tıklayın.
- Cache Settings kısmına gelip Cache açılır menüsüne tıklayın.
- Çıkan seçenekler arasından "ON - Conservative caching"i seçin.
- Save butonuna tıklayıp değişiklikleri kaydedin.
- Üst menüden Extensions sekmesine tıklayıp "Plugins"i seçin.
- Arama kutusuna "cache" yazın. Karşınıza "System - Page Cache" eklentisi gelecektir.
- Eklentinin yanındaki kutucuğu işaretleyip Enable butonuna tıklayın.
2) Sıkıştırma
Joomla sıkıştırma aracı, web site performansını arttırmak için oldukça kullanışlıdır. Bu özelliği aktif ettikten sonra ziyaretçilere web sayfalarınız sıkıştırılarak gönderilecektir. Aktarım boyutu düşeceği için sayfaların yükenme süresi kısalacaktır.
Joomla sıkıştırmayı aktif hâle getirmek için:
- Üst menüden System sekmesine tıklayıp "Global Configuration"ı seçin.
- Global Configuration'ın alt kısmında bulunan "Server" bağlantısına tıklayın.
- Gzip Page Compression kısmında "Yes" seçeneğini seçin.
- Save butonuna tıklayarak yaptığınız değişiklikleri kaydedin.
Eğer Gzip sunucu tarafında kurulu değilse veya düzgün ayarlanmadıysa Joomla sıkıştırmasını aktif ederken hata ile karşılaşırsınız.
3) Resim Optimizasyonu
Resim dosyalarının kullanımı web sitelerinde artık oldukça yaygın. Resimleri sitenizde kullanmadan önce optimize etmek sayfa boyutunuzu küçültecek ve sayfa yüklenme sürenizi kısaltacaktır.
Adobe Photoshop programında resimlerinizi kaydederken "Save for Web" seçeneğini kullanabilirsiniz. Resimlerinizi her zaman sitenizde kullanacağınız boyutlarda kaydedin. Büyük resimlerin yükseklik ve genişlik değerlerini sitenizdeki editör ile veya HTML aracılığıyla küçültmek yerine bilgisayarınızda küçültün.
Resim optimizasyonu konusunda daha detaylı bilgi için Resimleri Optimize Etme İpuçları yazımızı okuyabilirsiniz.
4) Gereksiz Eklentileri Kaldırın
Eklenti kullanmak Joomla sitenize yeni özellikler eklemek için kaçınılmazdır. Fakat eklenen yeni özelliklerle birlikte işlemci, veri tabanı, hafıza gibi kaynaklarınızın kullanımı da artacaktır.
Web site sahipleri çoğu zaman denemek için kurdukları eklenti ve modülleri temizlemeyi unutuyor, bu da sunucunun yükünü arttırıyor.
Bir eklentiyi sisteminize eklemeden önce kullanıcı yorumlarını okuyun. Böylece optimize edilmemiş ve fazla kaynak tüketen eklentilerden uzak durursunuz.
5) Performans Optimizasyonu Eklentileri
Joomla'nın dahili özelliklerinden faydalanmanın yanı sıra, sitenizi optimize etmek için Joomla eklentilerini de kullanabilirsiniz. Web sitenizin performansını arttırabilecek birçok ücretli ve ücretsiz eklenti bulabilirsiniz.
İşte birkaç öneri:
- JCH Optimize: Oldukça yüksek puana sahip olan bu eklenti Javascript ve CSS dosyalarını birleştirerek sayfayı görüntülemek için gereken HTTP istek saysını azaltıyor. Ayrıca uygun dosyalara Gzip sıkıştırması uygulayarak aktarım süresini kısaltıyor.
- LLFJ: Sayfada bulunan resimleri sadece kullanıcılar resmin bulunduğu kısma geldiğinde yükler.
Joomla Eklenti sayfasında Core Enhancements > Performance kategorisi altında web site performansınızı arttıracak tüm eklentileri görebilirsiniz.
6) Joomla'yı ve Eklentileri Güncel Tutun
Diğer tüm yazılımlar gibi Joomla'da yeni özellikler ve iyileştirmeler için güncelleme yayınlar. Güncelleme ile eski sürümde bulunan ve performansı etkileyen bazı hatalar düzeltilir, sitenizin performansı artar.
Kısacası İçerik Yönetim Sisteminizin son sürümünü kullanmak yapabileceğiniz en kolay performans arttırma yöntemidir. Performans etkisinin yanında eski sürümde bulunan güvenlik açıklarından da kurtulmuş olursunuz.
7) İçerik Dağıtım Ağı (CDN) Kullanın
CDN ile içeriğinizi ileten sunucular ile ziyaretçileriniz arasındaki mesafe kısalmış olur, bu da sayfanın daha hızlı yüklenmesini sağlar. CDN'i kısaca tanımlayacak olursak sitenizdeki statik dosyaları(resim, ses, video, css, js), ziyaretçilere aktaran bir sunucu ağıdır diyebiliriz.
Bir CDN servisinin dünyanın çeşitli noktalarında sunucuları vardır. Sitenizdeki statik dosyalar bu sunuculara önbelleklenir. Sitenize bağlanan bir ziyaretçi sayfayı görüntülemek için gerekli olan bu dosyaları sitenizin Berlin'de bulunan sunucusundan almak yerine, kendisine fiziksel olarak daha yakında bulunan CDN sunucusundan alır.
CDN'in nasıl işlediği ile ilgili daha detaylı bilgi için CDN Nedir? ve CDN Nasıl Çalışır? yazılarımızı okuyabilirsiniz.
8) Hosting
Bir web sitesinin performansını, sitenin dosyalarının barındığı hosting de etkiler. Her zaman güvenilir ve hızlı bir hosting hizmetinden faydalanın. Sitenizin hızı, kullandığınız hostingin türüne de bağlıdır. Eğer sitenizi paylaşımlı hosting'te barındırıyorsanız sitenizin performansı size atanan kaynaklara bağlıdır.
Yüksek performans için cloud hosting'ten faydalanabilirsiniz, fakat bu seçeneğin maliyeti yüksektir.