WordPress Sitenizi Hızlandırmak İçin 10 İpucu
Bir web sitesinin ziyaretçilere sunduğu akıcılık sadık bir kullanıcı kitlesi inşa etmek için en önemli özelliklerden biridir. İyi bir kullanıcı deneyimi, markanızın veya isminizin kullanıcılar arasında kendiliğinden yayılmasını sağlar. Ama sayfanız ziyaretçilere kötü bir deneyim sunuyorsa, kullanıcıların beklentileri karşılanmıyorsa(sayfaların yavaş yüklenmesi gibi) maalesef insanlar web sitenizi ziyaret etmeyi tercih etmeyeceklerdir.
Yavaş yüklenen sayfalar SEO'yu da etkiler. Google, web site sıralaması yaparken sayfa tercih edilme faktörünü de hesaba katar. Ve yavaş yüklenen sayfalar, kullanıcı deneyimini olumsuz etkilediği için arama motoru sıralamanız da bu durumdan olumsuz etkilenecektir.
Ziyaretçilerinize daha akıcı bir deneyim sunmak amacıyla WordPress siteniz için performans arttırıcı bazı ipuçları hazırladık.
Site Hızınızı Test Edin
Performans iyileştirmeleri yapmadan önce web sitenizin açılış hızını test edin.
WebPagetest ile sitenizin, seçtiğiniz bir coğrafi konumdan ne kadar sürede açıldığını test edebilir, yavaş yüklenmenin nelerden kaynaklandığını görebilirsiniz.
Yorumları Sayfalara Ayırın
İçeriğinize yapılan yorumların sayısı fazlaysa, yorumların yüklenmesi sayfa yüklenme süresini kritik boyutlarda uzatabilir. Bu durumda yorum bölümünü sayfalara ayırmak, sayfa açılış süresini kısaltacaktır.
Yorumlara sayfalara ayırmak için Ayarlar > Tartışma menüsünü açın. "Diğer Yorum Ayarları" kısmında bir yorum sayfasında en fazla kaç yorum gösterileceğini seçebilirsiniz.
Kullanılmayan Eklenti-Tema-Medya'yı Silin.
- Kullanılmayan Tema ve Eklentileri Kaldır
Kullanılmayan tema ve eklentiler sitenizde güvenlik açığı oluşturur. Bunun yanında genel web site performansını da düşürür. Tema ve eklenti karmaşasından kurtulmak için sadece hangi tema ve eklentilerin kesinlikle gerekli olduğuna karar verin. Karar verdiklerinizin dışında kalanları silin, eğer silmekte emin değilseniz devre dışı bırakabilirsiniz.
- Kullanılmayan Medya Dosyalarını Sil
Kullanmadığınız medya dosyalarını silmek için Ortam > Kütüphane menüsünü açın. "Tüm Medya Öğeleri" yazan açılır menüden "Eksiz"i seçin. Karşınıza hiçbir yerde kullanmadığınız medya dosyaları listelenecektir. Bu dosyaları toplu seçim yaparak silebilirsiniz.
Eğer silmekle kendiniz uğraşmak istemiyorsanız Media Cleaner eklentisini kullanabilirsiniz.
CSS, HTML ve Javascript'i Küçültün
Küçültme; CSS, HTML ve Javascript dosyalarınızdaki gereksiz karakterleri, boşlukları, yorum satırlarını kaldırarak bu dosyaların boyutunu azaltma işlemidir. Bu dosyaların boyutunu azaltarak, ziyaretçilere aktarılması gereken dosya boyutunu azaltmış, dolayısıyla sayfa yüklenme süresini kısaltmış olursunuz.
Bu işlemi yapabilecek birçok eklenti var. Autoptimize küçültme işlemi yapmak için en çok indirilen eklentilerden biri.
Veri tabanını Temizleyin
Eğer kontrol edilmezse, WordPress veri tabanı zamanla gereksiz verilerle şişmeye başlar. Veri tabanını hosting paneli üzerinden, phpMyAdmin kullanarak kendiniz temizleyebilirsiniz. Fakat ne yaptığınızı bilmiyorsanız sitenize düzeltilmesi imkansız hasarlar verebilirsiniz. Veri tabanı hakkında yeterli teknik bilginiz yoksa, temizleme işlemi için eklenti kullanmak daha güvenlidir.
WP-Sweep eklentisini; revizyonlar, silinen yorumlar, spam yorumlar, ikilenmiş veriler gibi birçok gereksiz veriyi veri tabanından temizlemek için kullanabilirsiniz.
PHP 7'ye Yükseltin
PHP 5'ten PHP 7'ye geçerek %50'ye varan hafıza tasarrufu ile web site hızınızı büyük ölçüde arttırabilirsiniz. Yükseltme yapmadan önce PHP 7'nin geriye dönük uyumlu olmadığını bilmeniz gerekiyor. Yani PHP 5 ile çalışan eklenti ve temalarınız PHP 7'de uyumluluk sorunu gösterebilir.
PHP Compatibility Checker eklentisi ile sitenizin PHP sürümleriyle olan uyumluluk durumunu görebilirsiniz.
Bir CDN Hizmetinden Faydalanın
Ziyaretçilerin konumu neresi olursa olsun, içeriğinizi çok hızlı bir şekilde onlara ulaştırmalısınız. Ama sitenizi barındıran sunucu ile ziyaretçiniz dünyanın 2 ayrı ucundaysa içerik iletimi o kadar hızlı gerçekleşemiyor. Ziyaretçi, sunucuya ne kadar uzaksa içeriğin iletimi de o kadar gecikiyor (latency). İşte İçerik Dağıtım Ağı (CDN) burada işe yarıyor.
Web sitenize CDN entegre ederek içeriğinizi, ziyaretçilere daha yakında bulunan CDN uç sunucularından iletmiş olursunuz. Böylece sayfa yüklenme süresini kısaltmış olursunuz. Ayrıca statik içerikler CDN sunucusunda önbelleklenmiş olarak durduğu için sayfayı görüntülerken yapılan HTTP istek sayısı da azalır.
Resimleri Optimize Edin
Web sitenizde ve yazılarınızda birbirinden güzel resimler kullanmış olabilirsiniz. Bu resimleri optimize ederek sayfa yüklenme süresini büyük ölçüde kısaltabilirsiniz. Sitenize yüklediğiniz resimlerin içinde resimleri tanımlayan metadata bilgileri bulunur ve bu bilgiler resmin boyutunu arttırır. Boyutu yüksek resim dosyalarının yüklenmesi zaman alacağından sayfa yüklenme süresi uzar.
Resimleri, kalitelerini bozmadan optimize etmek için Smush Image Compression and Optimization eklentisini kullanabilirsiniz.
Daha detaylı resim optimizasyonu için "Resimleri Optimize Etme İpuçları" yazımızı okuyabilirsiniz.
Gzip Sıkıştırması
Bir kullanıcı sitenize girdiğinde arka planda sunucudan sayfa görüntülenmesi için gereken dosyaları almak için istekte bulunur. Dosyaların boyutu ne kadar büyükse aktarım da o kadar uzun sürer. Gzip, kullanıcıya web sayfasını gönderirken kod yapısına göre %90 oranını bulan bir sıkıştırma işlemi gerçekleştirir. Aktarılan sayfanın boyutu büyük ölçüde küçüldüğü için, sayfa yüklenme süresi de kısalır.
Check GZIP Compression sitesini kullanarak sitenizde Gzip'in aktif olup olmadığını görebilirsiniz.
Gzip sıkıştırmasını sunucudaki .htaccess dosyasını düzenleyerek aktif hâle getirebilirsiniz. Fakat teknik bilginiz yetersizse hosting firmanızdan yardım isteyebilirsiniz.
Minimalist Tasarım
Web sitenizi tekrar tasarlamaya mı karar verdiniz? Minimalist bir tasarımla site yüklenme hızını arttırabilirsiniz. Tasarımınızı değiştirmek istemiyorsanız, en azından ziyaretçilerin sitenize ilk defa giriş yapacağı açılış sayfanızda daha az öge kullanabilirsiniz. Unutmayın, tasarımda ne kadar çok özellik kullanırsanız sayfanın yüklenmesi de o kadar uzun sürecektir.